Tre tips – så hjälper du ditt barn att skapa skärmtidsbalans

Skärmanvändandet kan vara svårt att bryta, eftersom det är lite som en ”digital godispåse”, för att citera Hjärnforskaren Katarina Gospic. Det är därför vi hela tiden tittar efter mer likes eller kommentarer. Många appar och spel är specialdesignade för att just uppmuntra oss att fortsätta jakten på poäng eller andra belöningar.

Här är några tips om du upplever att ditt barn fastnat vid skärmen:

1. Se till att vardagsrutiner inte drabbas

Om barnens tid vid skärmen gör att skola, träning eller andra sociala relationer påverkas negativt så är det en liten varningsklocka om att mönstret behöver brytas. Som vuxen är det då viktigt att föregå med gott exempel, annars är det svårt att uppmana till pauser från skärmen.

2. Skyll inte allt på datorn

Att fastna framför skärmen kan ibland bero på att det är trassligt med kompisrelationer eller att det är något i skolan som känns kämpigt. Prata med dina barn så att skärmtiden inte har andra orsaker än att det är roligt att spela och interagera med andra.

3. Skapa en helhetsbalans

Ibland är det lätt att banna all skärmtid, men försök se din barns vardag i ett helhetsperspektiv där skola, fritidsaktiviteter, kompisar och familjeaktiviteter blir en bra balans och att barnen mår bra. Att ha fasta och gemensamma matrutiner tillsammans är alltid bra. För många barn är skärmtiden också vilotid, samtidigt som dataspel exempelvis kan utveckla både reaktionsförmåga och språk. Men det är alltid bra att prata igenom vissa grundregler för skärmtiden för att nå en bra balans.